Сега и на HBO GO.

Актери

Веле - Благој Веселинов

Веле - Благој Веселинов

Благој Веселинов е роден во Кочани. Тој дипломирал актерска игра на Факултетот за драмски уметности во Скопје, во класата на професорот Владимир Милчин. Веселинов ја започнува својата професионална кариера како актер уште за време на студирањето појавувајќи се во многубројни театарски претстави, филмови и телевизиски проекти. Помеѓу неговите најзначајни проекти спаѓаат: „Разговори во четири очи“, МНТ, во режија на Нина Николиќ, „Кој пукаше во 21-ви”, МКЦ, во режија на Нина Николиќ, „Огнени јазици“, Драмски театар, Скопје, во режија на Слободан Унковски, „Подемот и падот на кабарето“, МНТ, во режија на Владимир Милчин, „Метаморфози“, ФДА, во режија на Александар Поповски, „Неверство“, Културен центар ЦК во режија на Нина Николиќ, „Антигона и Креонт“, во режија на Нела Витошевиќ, Кино Култура - Театар на Навигатор Цветко и други.

Главната улога во филмот „Исцелител“ е негово актерско деби како главен лик во целовечерен филм.

ФИЛМОГРАФИЈА, ИЗБОР:

БАЛКАНОТ НЕ Е МРТОВ l 2013 l игран l 140 мин l реж. Александар Поповски
ПАНКОТ НЕ Е МРТОВ l 2013 l игран l 144 мин l реж. Владимир Блажевски
СЕНКИ l 2007 l игран l 120 мин l реж. Милчо Манчевски
БУНИЛО l 2009 l ТВ филм l 90 мин l реж. Даријан Пејовски

Саздо - Анастас Тановски

Саздо - Анастас Тановски

Анастас Тановски е роден во Ресен 1955 год. Студирал на Факултетот за драмски уметности во Скопје и веднаш по неговото дипломирање станува дел од актерската екипа на еден од најпрестижните театри во Македонија – Драмски театар, Скопје.

Од 1980 год. се појавува и во многубројни филмови и телевизиски продукции.

ФИЛМОГРАФИЈА, ИЗБОР:

ДЕТЕ l 2016 l игран l 20 мин l реж. Радован Петровиќ
ДО БАЛЧАК l 2014 l игран l 225 мин l реж. Столе Попов
МОСТ l 2006 l ТВ филм l 113 мин l реж. Коле Манев
ЗАВЕДЕНИ l 2002 l ТВ филм l 120мин l реж. Слободан Деспотовски

Џем - Аксел Мехмет

Мрсни - Александар Михиќ

Коки - Мирослав Петковиќ

Тоде - Диме Илиев

Јана - Симона Димковска

ЕКИПА

Сценарио, режија и продукција

Ѓорче Ставрески

Копродуценти, Грција

Константина Ставрианоу, Ирини Воугиоукалоу

Линиски продуцент

Виктор Павловски

Директор на фотографија

Дејан Димески

Монтажер

Мартин Иванов

Звук

Игор Поповски

Микс на звук

Костас Варибопиотис

Музика

Бранислав Николов, Пеце Трајковски, Гоце Јованоски

Сценограф

Симо Бранов

Костим

Раде Василев

Шминка

Марија Горогранц Петрушевскa

Ѓорче Ставрески

Константина Ставрианоу, Ирини Воугиоукалоу

Виктор Павловски

Дејан Димески

Мартин Иванов

Игор Поповски

Костас Варибопиотис

Бранислав Николов, Пеце Трајковски, Гоце Јованоски

Симо Бранов

Раде Василев

Марија Горогранц Петрушевскa